Connexions Információ Megosztási Szolgáltató
(Hungarian)


Connexions (teljes nevén Connexions Információ Megosztási Szolgáltató) egy központi internetes könyvtár és archívum a kanadai, társadalmi változásokért küzdő mozgalmak számára. A non-profit projekt emellett egy, a kanadai és nemzetközi egyesületek és civil szervezetek átfogó jegyzékének karbantartásáért is felelős.

A project 1975-ben alakult Kanadai Információ Megosztási Szolgáltatás néven, mint egy nemzeti információs klíringintézet a városi és vidéki szegénységgel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó, alulról szerveződő aktivisták számára. A nevet 1978-ban Connexions-ra változtatták, hogy jobban kifejezze a project akció-orientált célját arra, hogy összekapcsolja az alulról szerveződő aktivistákat egymással, információkkal, ötletekkel és problémákkal. A projekt hatókörét kiterjesztették, hogy tartalmazza az őslakosok jogait, harmadik világ fejlődését, női jogok elismerését, békét, emberi jogokat és egyéb problémákat. A projekt információt terjeszt a Connexions Digest nevű hírlevél formájában, amely a világ minden tájáról származó résztvevőktől érkező dokumentumokat és anyagokat tartalmazza, szakkatalógusi formában rendezve.

Fennállásának első két évtizedében Connexions több mint 4000 kivonatott jelentetett meg nyomtatott formában, összefoglalva dokumentumok, cikkek, riportok és könyvek tartalmát, csak úgy, mint szervezetek profilját és projekteket, ezzel kulcsfontosságú forrásává és hálózati eszközévé válva a társadalmi igazságszolgáltatás problémáiban érdekelt kanadai aktivisták és kutatók számára.

A ’80-as, ’90-es években kiadták a Connexions Évkönyvet (The Connexions Annual); egy széles körben elterjesztett forráskönyvét a szociális és környezeti alternatíváknak. A Connexions Évkönyv az aktuális problémákkal szembeszálló, a társadalmi változásokért küzdő mozgalmakat feltáró cikkeket kombinálta forráslistákkal, terjedelmes jegyzékekkel és alulról szerveződő aktivista csoportok profiljaival. A Connexions Évkönyvnek utolsó kiadása 1994-ben jelent meg.

Az 1990-es évek közepén Connexions megjelent az interneten, szisztematikusan bővítette könyvtárát új kanadai és nemzetközi forrásokkal, míg ezzel párhuzamosan folytatta folyamatosan növekvő, nyomtatott kollekciójának digitalizálási programját. A Connexions Online - [www.connexions.org] — egy ma már több mint 10.000, emberi jogokhoz, szabadságjogokhoz, igazságügyhöz, gazdasági alternatívákhoz, demokratizáláshoz, nőkkel kapcsolatos problémákhoz, meleg-, leszbikus- és biszexuális jogokhoz, őslakosok problémáihoz, alternatív életformákhoz és környezeti problémákhoz kapcsolódó dokumentumot tartalmazó internetes könyvtár. A legtöbb cikk angol nyelvű, de növekvő számmal találhatók cikkek, menük és címszavak más nyelveken: franciául, spanyolul, németül, portugálul és lengyelül is.

A Connexions könyvár az egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - létező, emberek által indexelt társadalmi változásokkal foglalkozó dokumentumok archívuma. Connexions a Kongresszusi Könyvtár és a Dewey-féle tízes osztályozási rendszer mellett egy — a Sources-zal (kanadai szakértők és szóvivők jegyzéke) közösen létrehozott és speciálisan tervezett -, több mint 20.000 címszavas, ellenőrzött — szótár adatbázist is használ. Connexions 1993 óta dolgozik a Sources-zel, amikor is a Sources kiadója, Barrie Zwicker, média kritikus és béke-aktivista felkérte Ulli Diemer-t, a Connexions koordinátorát, hogy vezesse a kanadai szervezetek számára készülő internetes könyvtár létrehozására irányuló közös projektet.

A Connexions weboldalán szintén elérhető a különálló, több mint 5.000 szervezetet listázó és több mint 20.000 témában indexelő Connexions Szervezetek Jegyzéke.

Connexions gondoskodik a Connexions Naptár karbantartásáról, amely tartalmazza Kanada legátfogóbb társadalmi változásokkal foglalkozó eseményeinek jegyzékét is.

Connexions átfogó összeállítást készít Izraelről és Palesztináról szóló anyagokból, főként azok számára “akik azt hiszik, hogy egy konfliktus megoldása csak az igazság, egyenlőség, az emberi jogok tisztelete, a kölcsönös elismerés alapján és a palesztin területek izraeli megszállásának végével lehetséges.”

Connexions más témák gyűjteményét is gondozza, beleértve válogatott politikai nyilatkozatokat 1649-től napjainkig.

Connexions ad otthont a libertarianista-szocialista, 1976 és 1980 között a Libertarianista Szocialista Kollektíva által megjelentetett hírlevél teljes archív állományának, A vörös veszélynek (The Red Menace); csakúgy, mint a közösségi aktivisták által kelet-közép Toronto-ban alapított progresszív közösségi újságnak, a 7 Hírek (Seven News) részleges archív állományának.

Politikai irány

Connexions politikai beállítottságát baloldali-többelvűség jellemzi, amely tartalmazza a politikai sokszínűség progresszív oldalán a változatos nézőpontokat. Megfigyelhetők az írói irányelvek, miszerint „elfogultságunk megmutatkozik abban, hogy milyen munkákat válogatunk be a Connexions-ba, de a válogatási szempontjainkban törekszünk különböző nézőpontú, változatos célokat és stratégiákat javasoló anyagokat megjelentetni. Igyekszünk olvasóinkat az anyagokból készült semleges összefoglalókkal ellátni, az olvasókra hagyva ezzel a saját véleményalkotást.” Connexions tág előírásokat határoz meg, amelyek a döntéseit befolyásolják arra vonatkozóan, hogy milyen cikkeket válogat be a Connexions Könyvtárba. Nem tartalmaz leninista, trockista vagy posztmodern nézőpontból íródott dokumentumokat. Connexions alapelvei között szerepel az erős elköteleződés a személyi szabadság, emberi jogok, szólásszabadság, sajtószabadság, szekularizáció és demokratikus alapelvek iránt. Connexions a cenzúra és a szexuális beállítottság, etnikai vagy faji hovatartozás alapú diszkrimináció és elnyomás minden fajtájának ellenzőjének vallja magát.

Nemzetközi gyakornoki program

Connexions egy társadalmi igazságszolgáltatási gyakornoki programot is működtet, amely gyakornokokat és önkénteseket vonz Kanada egész területéről csakúgy, mint más országokból. Gyakornokok végzik az elektronikus archívum fejlesztését, dokumentumok, képek szkennelését, leírások írását és a marketinget. Connexions folyamatosan dolgozik a szótári adatbázis kereső feltételeinek francia, spanyol, német és egyéb nyelvekre történő lefordításán, s várja további önkéntesek segítségét.

Elhelyezkedés
A Connexions iroda Kanadában, Torontó külvárosában található.

További olvasmányok és kapcsolódó forrásanyagok
Connexions média profil
Interjú Ulli Diemerr-rel, a Connexions irányítójával
Connexions teológiája

Külső hivatkozások
Connexions Online (szervezeti weboldal)
Connexions Könyvtár
Connexions Naptár
Red Menace archívum
Seven News archívum
Források